h1

Verslag Sjènne Open – Christian pakt toernooizege, Harry wint titel

7 juni 2009

Afgelopen vrijdag was het dan zover…de grande finale van dit toepseizoen, het Sjènne Open. Georganiseerd ter gelegenheid van de verjaardag van Frank, verzamelden 9 Toepers zich in Schinnen voor een groots toernooi waarbij dubbele punten op het spel stonden, uiteraard onder het genot van Alfa. Van de 9 vaste deelnemers was Arno er niet bij, hij kon namelijk niet naar Schinnen afreizen wegens persoonlijke studieredenen. En hij kon al zo weinig…hij werd vervangen door wildcardspeler Etienne Marell, die zijn debuut maakte op de Toeptoer. Het toernooi werd gewonnen door Christian, terwijl Harry zijn eindzege definitief veiligstelde.

Omdat er zoveel op het spel stond, werd er een aangepaste toernooi-opzet gehanteerd. Hierbij werden 3 voorrondes gespeeld, waaruit iedereen punten kreeg toebedeeld afhankelijk van zijn uitslag in de desbetreffende voorronde. Hierbij kreeg de nummer 1 4 punten, de nummer 2 3 punten, de nummer 3 2 punten en de nummers 4 en 5 van iedere tafel 1 punt. De vier deelnemers met de meeste punten na 3 voorrondes gingen door naar de winnaarstafel.

De uitslagen van de voorrondes waren als volgt. Het voorlopige puntentotaal staat tussen haakjes weergegeven.

Ronde 1
Tafel 1
1: Yoran (4)
2: Addie (3)
3: Frank (2)
4: Ferdinand (1)
5: Harry (1)

Tafel 2
1: Christian (4)
2: Dennis (3)
3: Martin (2)
4: Etienne (1)

Ronde 2
Tafel 1
1: Martin (6)
2: Dennis (6)
3: Addie (5)
4: Ferdinand (2)
5: Etienne (2)

Tafel 2
1: Harry (5)
2: Christian (7)
3: Frank (4)
4: Yoran (5)

Ronde 3
Tafel 1
1: Etienne (6)
2: Yoran (8)
3: Frank (6)
4: Christian (8)
5: Dennis (7)

Tafel 2
1: Addie (9)
2: Harry (8)
3: Ferdinand (4)
4: Martin (7)

Bij deze laatste voorronde mag zeker opgemerkt worden dat Yoran tot twee maal achter elkaar met drie tienen bedeeld werd. Tot twee maal toe ging Etienne hierop nat, waarbij hij bij de tweede keer de risee van het toernooi werd door mee te gaan met een boer in zijn hand en een andere boer reeds op tafel. Hij compenseerde dit door de hand hierna ook drie tienen te krijgen. Driemaal drie tienen op rij, haast een unicum. Andere opmerkelijke handen gedurende de voorrondes waren de vier azen voor Dennis en de straight win voor Christian (mogen beginnen met schoppen 10, klaveren 8, 9 en 10).

De scores na de voorrondes leidden gelukkig niet tot al te lastig rekenwerk. Addie won de voorrondes met 9 punten, terwijl Christian, Harry en Yoran zich plaatsen met 8 punten. Hierdoor worden Dennis, Martin (7), Frank, Etienne (6) en Ferdinand (4) naar de verliezerstafel verwezen.

Aan die verliezerstafel werd er, geheel volgens traditie, om des keizers baard gespeeld. Dit leidde tot hilarische taferelen waarbij onder andere Martin met een flinke partij bluf Dennis 5 streepjes wist toe te dienen. Mede dankzij dit soort grappen eindigden de beide heren dan ook stijf onderaan de verliezerstafel.

Uitslag Verliezerstafel:
5: Etienne
6: Frank
7: Ferdinand
8: Martin
9: Dennis

Het moge duidelijk zijn, Etienne kwam pas te laat in vorm, waardoor hij een plek aan de winnaarstafel misliep.  Degenen die wel aan de winnaarstafel kwamen, vochten een bijster oninteressante partij uit. Christian domineerde volledig en had ongeveer de gehele partij de helft van het aantal streepjes van zijn meest nabije concurrent. Nadat eerst Harry en Yoran elkaar in een koningstoep moesten bevechten om de derde plaats, was het tenslotte Addie die de helse opgave had om Christian 8 punten achter elkaar te laten inleveren. Hij faalde bij de eerste poging al…desalniettemin een fraaie tweede plaats voor Addie, die hiermee zijn hoogste toernooiklassering ooit behaalde.

Uitslag Winnaarstafel:
1: Christian
2: Addie
3: Yoran
4: Harry

Toen de stofwolken neergedaald waren, kon de eindstand voor het toeptoernooi 08/09 opgesteld worden. De einduitslag kende geen enorme verschuivingen, alhoewel Addie Ferdinand passeerde en Christian de derde plaats afpakte van Dennis.

Einduitslag Toeptoernooi 08/09

1: Harry Houben (94)
2: Frank Heutz (78)
3: Christian Heffels (77)
4: Dennis Hulsman (70)
5: Martin Teley (56)
6: Arno van Hoof (54)
7: Yoran Zonneveld (52)
8: Addie Kusters (42)
9: Ferdinand Leeger (38)
10: Etienne Marell (8)
11: Tom Hoeben (6)
12: Joris Driessen (5)
13: Martijn Frissen (3)
14: Gijs Jansen (2)
15: Corné van Kessel (1)

Advertenties
%d bloggers liken dit: