h1

Belgische Bieren Borrel bij de VU

Lupulus, 8,5%, Brasserie Les 3 Fourquets te Bovigny
Slaapmutske Blond, 6,4%, Brouwerij Slaapmutske te Melle
Paulus de Leckere, 7,5%, Brouwerij De Leckere B.V te Utrecht

Het was weer eens tijd voor de Belgische Bieren Borrel van de VCSVU in Amsterdam. Een mooi moment om te kijken of ze boven de rivieren ook maar enigszins verstand hebben van het kiezen van speciaalbier. De lijst belooft in ieder geval een paar biertjes die ze niet in de F.O.R.T. hebben, dus dat is altijd mooi. Het begint in ieder geval al goed als we Herr Christian Müller tot onze grote verrassing tegen het lijf lopen. Deze collega-biergenieter was ook toevallig in Amsterdam en besloot ook een biertje te komen pakken. Een goede keuze. Daarna kwam echter de eerste, echter enigszins verwachte teleurstelling: de grote flessen Chimay die aanwezig waren, waren allemaal niet gerijpt. Jammer, maar ook zo is een Chimay natuurlijk erg lekker! Dat was echter niet het startersbier voor deze dag, die eer was voorbehouden aan Lupulus. Dit bier, dat een paar weken eerder nipt was misgelopen door Frank, stond hier wel op de kaart en ik mocht de eerste fles aanbreken.

Het is een citroensapgeel bier met veel schuim. Op de fles staat dat het een tripel is, maar het geurt toch echt naar de kruidigheid van een witbier! De neus bevat onder andere koriander en citroengras, maar toch ook wat mango. Het smaakt daarnaast ook lekker fris, met hint naar sinaasappelschil. Wat ook verrast, is dat de alcohol totaal afwezig lijkt in dit bier. Desondanks lijkt het niet onder zijn imago van witbier uit te kunnen komen… Ik weet het niet, maar het is zeker niet slecht!

Het vervolg was voor het Slaapmutske Blond. Het bier ziet er redelijk appetijtelijk uit met zijn troebele, donkerblonde kleur, maar het geurt enigszins verrassend. Er is eigenlijk maar een geur te herkennen, en dat is karamelpudding. Erg vreemd, en het nodigt nou ook niet direct uit tot drinken. De smaak komt op hetzelfde neer en dat is jammer. Wel is te proeven dat er toch wel een hoppig karakter aan het bier zit en dat er ook wel wat kruiden zijn toegevoegd om het een wat pittiger karakter te geven. Geen aanrader.

Het was overigens ook wel te merken dat we bij de VCSVU waren hoor… alleen daar kun je een De Koninck bestellen en een cola krijgen. Cola voor de VU olé olé! Ook het verstaan van het woord Sloeber blijkt lastig als je vervolgens een La Chouffe gepresenteerd krijgt. Luisteren moeten ze nog even leren daar. Maar goed, verder met het derde biertje, Paulus de Leckere. Op deze Belgische Bieren Borrel staat ook dit biertje uit … ehm… Utrecht op de kaart. Ze hebben echt nog veel te leren daar in de hoofdstad. Ook dit goudkleurige bier ruikt al niet zo heel fris. Een beetje een zoetig met honing/graanachtige essence, maar tegelijkertijd ruikt het naar een paardenstal. Het smaakt dan ook muf en tamelijk bitter. Absoluut niet aan te bevelen… Al met al redelijk teleurstellend, de onbekende biersoorten daar in Amsterdam.

Aan het eind van de avond blijkt de Lupulus in ieder geval de beste te zijn, waarvoor chapeau. Met een duidelijk advies voor de F.O.R.T.-cie konden we weer terugkeren naar Eindhoven.

Y. Zonneveld, 10-03-2011

Terug naar de hoofdpagina 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: