h1

Chateau Neubourg & Bernardus Prior

Gulpener Chateau Neubourg, 5,5%, Gulpener bierbrouwerij BV te Gulpen
Sint Bernardus Prior 8, 8%, brouwerij St. Bernard te Watou

Het is tijd om nog wat meer oude aantekeningen weg te werken. Deze twee recensies zijn van een kleine proefsessie op 23 mei, alweer een tijdje geleden dus. Een avondje vrij is er niet al te vaak bij de laatste tijd, dus de mogelijkheden die er zijn, moeten aangegrepen worden…

Het eerste biertje is een pilsener. In principe proberen we niet al te veel pilseners op deze blog te plaatsen, maar ik vond het flesje waarmee dit bier kwam toch wel zo bijzonder dat ik het niet kon weerstaan om het te recenseren. Het statige blauwe flesje bevat het ‘premium pilsener’ van Gulpener en telt een opmerkelijke 5,5%, wat redelijk hoog is voor een pilsener. Vernoemd naar het kasteel dat op een steenworp afstand ligt van de brouwerij en waar zelfs een deel van de gerst gebruikt voor dit bier verbouwd wordt… dat moet wel iets bijzonders zijn.

En dat is het ook. Mooi goudgeel, veel carbonatie en een pittig aroma, gelijkend een normale pilsener. De smaak is echter scherp gerstachtig met een welhaast boterige afdronk. Een klein hintje van peper lijkt erin te zitten, maar dat kan slechts illusie zijn… in ieder geval is dit een pilsener uit de hogere regionen, zonder twijfel.

Na dit fijne biertje werd een flesje donker bier geopend en wel de St. Bernardus Prior, een van mijn persoonlijke favorieten. Nadat de Abt van dit merk mij bijzonder teleurgesteld had, was ik ervan overtuigd dat deze klassieker mij wel nog altijd zou bekoren, en dat bleek ook zo te zijn. Mooi koffiebruin, met een stevig beige schuim en een aroma van braam, chocola en frisse vanilletinten. Heerlijk. De smaak is, net als de Abt, wat zoutig, maar in dit bier past het perfect, daar waar het in de Abt de plank missloeg. Het palet wordt afgemaakt met geroosterde mout, roggebrood en wat fruitige tonen, zoals banaan en kers. Lekker tot het einde en nog altijd een biertje dat hoog op mijn persoonlijke lijst staat en blijft staan.

Y. Zonneveld, 23-05-2011

Terug naar de hoofdpagina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: