h1

De Achelse Kluis

Achel Blond 5, 5%, Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis te Achel
Achel Brune 5, 5%, Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis te Achel

Al langer waren er plannen om een keertje langs een trappistenabdij te gaan voor deze blog en vandaag was het dan eindelijk zo ver. Vlak over de Nederlands-Belgische grens en redelijk goed bereikbaar met het openbaar vervoer ligt de Achelse Kluis, de abdij waar de bekende Achel-bieren gebrouwen worden. Aangezien de Achel Brune Extra erg hoog op de persoonlijke favorietenlijstjes staat, waren de verwachtingen bijzonder hooggespannen voor de drie nog onbekende bieren die Achel brouwt. Weliswaar is van de Achel Blond 8 nog geen recensie verschenen, maar dit bier staat ‘gewoon’ op de kaart in de F.O.R.T. en is zodoende al meerdere keren over de smaakpapillen van het panel gegleden. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook hiervan een recensie op papier staat.

De tocht werd ondernomen in het gezelschap van collega-ST Toeper Harry ‘HHH’ Houben en na een tocht via onder andere een buurtbusje en een kleine wandeling waren we bij de Achelse Kluis aangekomen. Alhier bleek de restauratie waar de twee abdij-gelimiteerde bieren te verkrijgen waren nog redelijk toeristisch ingericht te zijn. Vermoedelijk om de vele fietsers die regelmatig langs de abdij rijden, tegemoet te komen. Het was een gezellige ruimte met een mooi terras en een prima gelegenheid voor een bescheiden lunch, welke dan ook op dat terras genuttigd werd.

Uiteraard werd deze lunch gepaard met een biertje van Achel, de Achel Blond 5 wel te verstaan. Dit is een echt patersbiertje, weinig aroma en smaak maar wel lekker dorstlessend en doordrinkbaar. Het heeft een plezierig bittertje dat toch een beetje pit in het bier houdt en er is een kleine hint van kruiden te bespeuren, waarvan Frank denkt dat het wellicht nootmuskaat is.

Een korte regenbui overviel het terras en we besloten ons heil binnen te zoeken. Eenmaal gevestigd, kwamen de speelkaarten op tafel en werd er een rondje Achel Brune 5 besteld. Ook dit is een typisch patersbiertje zonder al te uitgesproken smaak, met voor een bruin bier een bijzonder zure smaak in plaats van het gangbare zoet. Frank omschrijft het als slappe ijskoffie met bananensmaak. Ook Yoran moet toegeven dat hij liever de Blond 5 heeft dan deze, terwijl hij doorgaans toch meer van de donkere bieren is.

Helaas mogen de Extra-varianten van de bieren niet genuttigd worden in de restauratie, dus gaan er enkele flessen van zowel de blonde als de bruine Extra in de tassen mee naar huis. Sommigen om te rijpen, anderen om gewoon op een lekker moment op te drinken. De spanning naar de Achel Blond Extra blijft dus onverminderd voortduren, maar hij is nu dichterbij dan ooit…

F.J.L. Heutz, Y. Zonneveld, 06-07-‘11

Terug naar de hoofdpagina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: