h1

De laatste donderdagborrel van 2010…

Chimay Bleue, 9%, Abdij Notre-Dame de Scourmont te Chimay
Straffe Hendrik,
9%, Brouwerij De Halve Maan te Brugge

Het was alweer de laatste keer in 2010 dat de ST Toepers van de F.O.R.T. konden genieten. Een aantal van deze brigade hadden zich daarom naar de borrelruimte getogen om, ondanks de waarschuwing voor hevige sneeuw, een laatste keer te genieten van die prachtruimte.

Aangezien de F.O.R.T. een rijke keur aan speciaalbieren heeft, is hier voldoende reviewmateriaal voorhanden en ondanks dat alle proevers ondertussen hun favorieren wel kennen, was de keuze voor de eerste echte review van F.O.R.T.-bieren nog altijd lastig. Frank koos voor de Chimay Bleue en Yoran voor een tijdelijk bier, de Straffe Hendrik.

De Chimay Bleue is donkerbruin met rode accenten en een volle, crèmekleurige schuimkraag. Bij de eerste slok valt de pittige smaak die achterop de tong blijft liggen goed op, terwijl de opening licht zoet is. De afdronk is bitter en droog. De licht zurige smaak blijft lekker lang hangen, gecombineerd met een milde dropsmaak. Een goed gebalanceerd bier, ondanks de zeer licht muffe smaak bij het verder drinken. Een erg degelijk donker bier.

Bij het inschenken van de Straffe Hendrik valt onmiddellijk de fijne gouden kleur op. Wel is de schuimkraag wat matigjes. De eerste slok kenmerkt zich direct door een zure opening met houtskolige start, die met een droge, matte afdronk wordt afgesloten. Naarmate het drinkproces vordert, komen de verschillende mouten echter duidelijk naar voren, evenals de citrusschillen die voor een voortdurend bittere nasmaak blijven zorgen. Daarnaast worden ook enkele koriandertonen opgemerkt. Al met al een niet al te bijzondere tripel, deze laatste authentieke Brugse tripel.

De borrel werd daarna genoegzaam voortgezet om de verjaardag van Addie te vieren, iets wat zeker lukte en waar zelfs de sneeuw geen spelbreker kon zijn.

F.J.L. Heutz & Y.Zonneveld, 23-12-2010

Terug naar de hoofdpagina 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: