h1

De Westvleteren 12!

Corsendonk Rousse, 8%, Brouwerij Corsendonk Nv te Turnhout
Westvleteren 12, 10,2%, Abdij St. Sixtus te Westvleteren
Bacchus, 4.5%, Brouwerij van Honsebrouck te Ingelmunster

Op een regenachtige zaterdag in juli was het dan eindelijk zo ver en zou ik voor het eerst de door vele bierliefhebbers als heilige graal beschouwde Westvleteren 12 degusteren. Mijn goede ouwe vader vond het eens hoog tijd worden dat ik de ‘trappist der trappisten’ zou drinken. Speciaal voor deze gelegenheid waren we afgereisd naar Herberg de Pintelier welke als specialiteit heeft dat ze alle 7 de trappistenbieren schenken, ook het trio van de befaamde St. Sixtus abdij te Westvleteren. Wel staat hier wel de kanttekening ‘mits voorradig’ bij, niet verwonderlijk gezien de zeer moeilijke verkrijgbaarheid van dit bier. De uitbaters van het café dienen elke maand ruim 500 kilometer te reizen voor enkele kratjes Westvleteren. Het zou dan ook nog even spannend worden of het bier op voorraad was.

Eenmaal aangekomen in de Pintelier besloten we eerst rustig te beginnen met een lekker biertje van de tap alvorens met het echte werk te gaan. Mijn vader koos voor het huisbier pintelierke, volgens de kaart een goed doordrinkend, bovengistend blond biertje met een zachte, licht zoete afdronk, iets wat ik na een slok proeven kon beamen al is het ook niet meer dan dat. Mijn keus viel op de Corsendonk Rousse, daar ik de Corsendonk Agnus zeer goed te genieten vind leek me dit een verstandige keus. De Corsendonk Rousse is een blond, amberkleurig bier welke schijnbaar vooral voor de Italiaanse markt wordt gebrouwen. De aanblik van een Rousse is erg vergelijkbaar met de Agnus maar dan uitgeschonken in een vergelijkbaar maar ietwat kleiner glas. Ook het aroma komt in de buurt, moutig, zoet en licht fruitig. Als dan ook de smaak wat wegheeft van de Agnus mogen we gerust wel spreken over het kleine broertje van. Wel is de Rousse beduidend zoeter en minder bitter en zwaar. Niet verkeerd maar iets te zoet naar mijn mening. Geef mij maar de tripel van Corsendonk.

Eindelijk was het moment daar en werd de prangende vraag die op onze lippen brandde gesteld, is de Westvleteren 12 op voorraad? Gelukkig werd deze bevestigend beantwoord en al snel werden de karakteristieke, etiketloze flesjes naar onze tafel gebracht. Zorgvuldig werd het bier ingeschonken en lachte een diepbruine vloeistof met een weelderige crèmekleurige kraag ons tegemoet. Een aroma van donker fruit en met name rozijnen ontstijgt uit het glas. Ook valt er wat zoets te herkennen, misschien karamel. Dan de smaak die eigenlijk alleen met de woorden diep en complex goed valt te omschrijven. Ik proef weer donker fruit, wat chocola en een vleugje vanille. Het mondgevoel is rond en romig en de alcohol is wel aanwezig maar wordt nooit storend. De afdronk is gemiddeld lang en eindigt licht zoet met een bittertje en nodigt uit voor een volgende slok. Zeer zeker een van de betere bieren maar ook de beste? Ik twijfel nog, bieren zoals de Bernardus abt en de Rochefort 10 komen akelig dicht in de buurt maar overduidelijk is dat de Westvleteren niet alleen een hype is. Een ding is zeker het drinken van een Westvleteren is een hele ervaring!

Na dit unieke bier ging de middag gemoedelijk verder en kwam het eten op tafel dus besloot ik nog een makkelijk doordrinkend biertje te nemen ter begeleiding van dit maal. Hiervoor zocht ik de Bacchus uit, een vlaams zuur bruin bier. Zoals verwacht is dit traditionele bier mooi roodbruinig en komt een zuur aroma je tegemoet. Het heeft wel wat weg van fruitige azijn. De smaak is lichtzoet met een zurige afdronk en ik herken op de achtergrond iets van roodfruit. Al met al lekker licht en friszuur zonder overheersend te worden, ideaal te combineren met mijn tagliatelle met scampi’s.

F.J.L. Heutz, 09-07-‘11

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: