h1

Decadente Donderdag

Gordon Finest Platinum, 12%, Brouwerij John Martin te Genval
Chouffe Houblon IPA, 9%, Brasserie d’Achouffe te Achouffe
Troubadour Obscura, 8,2%, Brouwerij de Musketiers te Ursel
Liefmans Goudenband, 8%, Brouwerij Liefmans te Oudenaarde

Het schiet ondertussen aardig op met het aantal recensies en bijna een half jaar na het begin van de blog mag het 75ste biertje genoteerd worden. Opnieuw een bescheiden mijlpaal en dus voldoende reden voor een gezamenlijke proefsessie, welke uitgevoerd werd bij de Bierprofessor en in het gezelschap van collega-ST’er Fokko Haveman. Het beloofde een avond te worden van verrijking, zowel op filosofisch gebied dankzij de aanwezigheid van Fokko, maar zeker op biergebied.

Alvorens te gaan proeven, werd er eerst lekker gedineerd. Met zijn vieren, want op dat moment was ook het mede-Go Team!-lid Addie nog aanwezig. Wegens andere verplichtingen kon hij helaas niet aanwezig zijn bij de proefsessie, waardoor we met zijn drieën op pad gingen.

Eenmaal gezeteld aan een fijn tafeltje buiten, kwam de onvermijdelijke vraag: welk bier zou nummer 75 worden? Een intensieve blik op de kaart gaf ons meerdere opties, maar uiteindelijk viel de keuze op een grote fles Gordon Finest Platinum, een bier waarvan de naam in ieder geval een jubileum waardig was. De leuke glaasjes die erbij hoorden, waren mooi meegenomen. Het gaat echter om het amberkleurige bier, en dat rook een beetje naar toffee. Er zat echter ook een andere geur bij, welke we nog niet direct konden plaatsen. De smaak was in ieder geval zoetig, met een heel licht bittertje, maar waar de karamel de overhand had. De nasmaak was erg kruidig, met een rare rookachtige sensatie. Hetgeen dat de andere geur geproduceerd had, zat ook in het bier, maar we konden het nog altijd niet plaatsen. Na een tijdje viel het kwartje. Het was een mueslireep! Eentje met honing, welteverstaan. De algemene indruk van het bier was zeker niet slecht, maar het was nou ook weer niet een sterbier.

 

De avond was nog jong en er werd besloten om maar direct nummer 76 (en 77 en 78) erbij te nemen. De keuze viel op een IPA, de Chouffe Houblon IPA. De floralen van dit gouden, heldere bier vielen direct op in de neus. Sowieso rook het hele bier fris, een beetje naar frisse berglucht, edelweiss zelfs. De smaak was wat medicinaal voor een IPA en daardoor niet echt een makkelijk te consumeren bier. Het had wat weg van lavendel en dennenappel, maar toch ook een zoetige afdronk. Al met al apart, maar wel lekker.

We hadden het wel eventjes gezien met de blondkleurige bieren en de derde keuze van de avond viel op de Troubadour Obscura. Het oogde appetijtelijk, kastanjebruin met een licht rode tint. Het aroma was bijzonder fruitig, met pruim, bosvruchten en amandel, maar vooral ook wat vanille en toffee. Het rook dus al prima, en de smaak was misschien nog wel beter. Een heerlijk complex bier, met naast de voornoemde smaken ook nog dadel en marsepein aanwezig in het palet. Het dronk daarnaast gevaarlijk makkelijk weg, wat tot enige voorzichtigheid leidde. Bijzonder fraai.

De avond naderde zijn einde, en we zochten nog een gepaste afsluiter. De Liefmans Goudenband bood hiervoor prima soelaas. De fles was omwikkeld in een blauw folie en afgesloten met een champagnekurk, wat het bier direct extra allure gaf. Al snel bleek dat we met een onvervalst sour ale te maken hadden, iets waarvan we uit ervaring konden zeggen dat het wel in het juiste straatje viel, de waarschuwingen van de barkeeper vooraf ten spijt. Zijn voorspelling dat we vermoedelijk een flesje terug zouden komen brengen, bleek volstrekt onwaar. De mengeling van framboos, onrijpe braam en een vleugje balsamico maakte het bijzonder prettig om van te genieten. Wel was dit een minder zuur bier dan gewoon is voor sour ales, in het bijzonder in het begin dat wat zoeter is.

Daarmee kwam weer een fijn einde aan een geslaagde proefavond. Op naar de honderd!

F.J.L. Heutz, Y. Zonneveld, J.F. Haveman, 09-06-2011

Terug naar de hoofdpagina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: