h1

Harviestoun Ola Dubh Special 12 Reserve

Harviestoun Ola Dubh Special 12 Reserve, 8%, Harviestoun Brewery Ltd. te Alva, Schotland

In mijn recensie van de Meantime Porter had ik al aangegeven gecharmeerd te zijn van donkere typen Britse bieren en vandaar ook dat verguld was dat ik weer een interessante fles op de kop had weten te tikken. Ola Dubh is gebaseerd op de Harviestoun Old Engine oil, een English Porter welke meerdere prijzen heeft mogen ontvangen. Ola Dubh betekent, heel toepasselijk, zwarte olie in het Gaelic. Het bier wordt gerijpt op eikenhouten vaten welke eerst zijn gebruikt voor het rijpen van, in dit geval, 12 jaar oude single malt whisky. Ook is er Ola Dubh te krijgen welke gerijpt is op vaten waar respectievelijk 16, 18, 30 en 40 jarige whisky in heeft gezeten. De eikenhouten whisky vaten zijn afkomstig van een van ’s werelds meest gerenommeerde whisky destilleerderijen, namelijk het Schotse Highland Park. Het moge duidelijk zijn dat we hier niet met een alledaags biertje te maken hebben.

Zoals een goede porter betaamt is de ola Dubh pikzwart van kleur en valt er nauwelijks een schuimkraag te bekennen. Het aroma is lichtzoet met een hint van karamel. Ook valt de gebrande mout op en vallen er ook tonen van gebrande koffie en bitterzoete chocolade te herkennen. Tevens is de invloed van het rijpen op whisky vaten goed te merken en ontstijgt er een fijne en milde whisky geur uit het bier, er is duidelijk voor een subtiele whisky gekozen zonder al te veel rooksmaak. De smaakt completeert het aangename aroma goed en de meeste geuren zijn ook in de smaak te herkennen. De smaak is bitter, lichtzoet en ook ziltig en er valt dan ook iets van sojasaus en zoute drop te herkennen. Ook moet gezegd worden dat de smaak van whisky en ook turf naar voren komt, al is die niet zo prominent aanwezig als in het aroma. De Ola Dubh is redelijk romig en heeft een aangenaam viskeus en olie-achtig mondgevoel welke goed bij de naam past. De nasmaak is prettig en blijft lang hangen en het is bijna jammer als deze langzaam verdwijnt nadat je de laatste slok genuttigd hebt. Al met al heb ik erg genoten van de Ola Dubh met de lichte kanttekening dat de whisky misschien ook iets prominenter in het smaakpalet aanwezig mocht zijn. Desalniettemin kijk ik al uit naar de andere varianten van de Ola Dubh, welke nu al hoog op mijn verlanglijstje prijken.

F.J.L. Heutz, 14-04-2011

Terug naar de hoofdpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: