h1

Het gepast vieren van een zege…

St. Feuillien Blond, 7,5%, Brasserie St-Feuillien te Le Roeulx
Saranac IPA, 5,8%, Matt Brewing Company te Utica (Amerika)
Jopen JubelJoop III, 9%, Jopen te Haarlem

De zege tijdens de tweede BPA van het jaar moest natuurlijk goed gevierd worden. Vandaar dat ik op donderdag naar de Bierprofessor toog om met de weledele heren Filot en Jansen wat speciaalbier te gaan nuttigen. Ik mocht de uitnodiging ontvangen omdat ik nu ook tot het selecte groepje van BPA-winnaars behoorde; voorwaar nóg een voordeel! In ieder geval, de avond zou beginnen met een St. Feuillien Blond van 7,5%, een biertje dat door veel mensen gewaardeerd wordt. Goudkleurig met een snel zakkende schuimkraag. Het bier is zeer licht van smaak, met kruidige tinten…koriander wellicht. Het is een erg lekkere doordrinker, maar geen overdreven bijzonder bier.

Hierna werd het tijd voor iets compleet anders, een bier waar ik nog nooit van gehoord had. De keuze viel op een India Pale Ale, de Saranac. Doorgaans ben ik niet gecharmeerd van IPA’s, maar misschien kon deze me verrassen. De geur was zeker verrassend in ieder geval, maar of dat positief was, laat ik in het midden. Het rook namelijk zoet en naar paard. De smaak blijft ook een beetje in het midden. Hoppig, zoals verwacht, maar tegelijkertijd fris. Vooral in de afdronk blijven de verwachte bittere toetsen een beetje achterwege. Deze zijn er wel, maar dan vooral in het gehemelte, tezamen met de smaak van dennenappel.

Als derde bier kwam er een oude bekende voorbij. Aan het begin van dit academisch jaar was het bier kortstondig van de tap te verkrijgen in de F.O.R.T. en temeer omdat dit een tijdelijk bier is, was ik blij om het hier van de tap aan te treffen. De JubelJoop III werd namelijk alleen gebrouwen ter ere van de vijftiende verjaardag van de brouwerij. Het ziet er in ieder geval erg appetijtelijk uit en het ruikt lekker fruitig. De smaak stelt ook niet teleur, fruitig (perzik?) en kruidig (beetje peperig?) met een verrassend hoppige afdronk. Goede tripel en het beste bier van de avond tot dusver.

Het allerbeste bier van de avond was de St. Bernardus Prior 8, die ik tot slot zou drinken. Tijdens het opdrinken van dit bier kwam er ook nog een onverwachte gast binnen, prof. dr. Evgeny Rebrov, een voormalig docent van mij. Gezelligheid alom, maar daardoor komt de review van de Bernardus Prior een andere keer, als ik deze wel op mijn gemak kan drinken…

Y. Zonneveld, 10-02-2011

Terug naar de hoofdpagina 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: