h1

Het mysterie van de donkere Kasteelbieren…

Kasteelbier Bruin, 11%, Brouwerij van Honsebrouck te Ingelmunster
Kasteelbier Donker, 11%, Brouwerij van Honsebrouck te Ingelmunster

Wellicht heb je het jezelf al eens afgevraagd als je deze bieren tegenkwam, ze staan immers meestal naast elkaar in de schappen. Kasteelbier Bruin en Kasteelbier Donker, waarin verschillen ze nu eigenlijk? Het label van Kasteelbier Donker is duidelijk stijlvoller en strakker dan dat van de Bruin, maar is er ook een verschil in smaak? Er was maar één manier om erachter te komen. Juist, proeven.

Men neme: Twee identieke glazen, één flesje Kasteelbier Bruin en één flesje Kasteelbier Donker. Serveer ze tegelijkertijd op dezelfde temperatuur, zo rond de 12 °C. Proef vervolgens om en om beide bieren. In mijn testopstelling stond de Donker links en de Bruin rechts, waarbij beiden opvallend genoeg dezelfde kleur hadden. Als eerste besloot ik de Bruin te proeven. Het bier was erg zoet met daarnaast drop- en karameltonen. De alcohol was duidelijk merkbaar en de afdronk blijft vrij lang hangen. Duidelijk. Dan de Donker. Het bier was erg zoet met daarnaast drop- en karameltonen. De alcohol was duidelijk merkbaar en de afdronk blijft vrij lang hangen. Hmm. Beide bieren geven exact dezelfde smaakbelevenis! Het zijn dan ook gewoon dezelfde bieren! Ook de site van Brouwerij van Honsebrouck laat alleen maar de Bruin zien, over de Donker wordt gezwegen. Mijn donkerbruine vermoeden is derhalve waarheid gebleken.

Rest nu nog de vraag: waarom? Waarom hetzelfde bier onder twee merknamen verkopen? Ik weet het niet…

Y.Zonneveld, 17-01-2011

Edit: 25-04-2011: De brouwmeesters ter Ingelmunster zijn overgestapt op een nieuwe livery, waarbij het oude Kasteelbier Bruin is omgedoopt tot Kasteelbier Donker. Mysterie opgelost! 

Terug naar de hoofdpagina 

Advertenties

One comment

  1. Een zalige afdronk welke je rust moet nuttigen .Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: