h1

Nieuwjaarsreceptie in de Salon

Lindemans Faro, 4,2%, Brouwerij Lindemans te Vlezenbeek
Croy Dubbel, 7,5%,  Brouwerij Gradus Nikkelen BV te Aarle-Rixtel
Maredsous Brune, 8%, Brouwerij Duvel Moortgat te Breendonk

Het jaar komt langzaam op gang en dat uit zich in verscheidene nieuwjaarsrecepties. Een van de meer gewaardeerde uitnodigingen kwam van de studievereniging van Technische Natuurkunde, S.V.T.N. ‘Johannes Diderik van der Waals’. Deze vereniging mag zich eigenaar noemen van de borrelruimte ‘De Salon’, een van de zeer weinige Eindhovense etablissementen met een speciaalbierassortiment groter dan dat van onze eigen F.O.R.T. ‘Pie Debye’. Het grote nadeel van deze borrelruimte is natuurlijk het ontbreken van een tap – ontneem de borreltenders hun geliefde flesopeners en de borrel kan geen doorgang vinden! Desalniettemin was het een voorrecht om deze ruimte eens te mogen betreden en te mogen genieten van de vele nog onbekende bieren die daar aanwezig waren. De borrelruimte is normaal gesproken alleen toegankelijk voor studenten Technische Natuurkunde, dus zo’n kans mag niet blijven liggen.

Het eerste biertje waar ik voor koos, was een oude bekende. De Lindemans Faro wordt al geruime tijd geprezen door enkele kennissen, maar het is een bier dat maar beperkt te verkrijgen is in Nederland. De Salon is de enige plek, voor zover bekend, in Eindhoven die de Faro schenkt en derhalve was dit de uitgelezen gelegenheid om deze drank te recenseren. Twee eerdere degustaties hadden niet de gelegenheid gegeven om aantekeningen bij te maken, maar nu kwam het er dan toch van.
Het bier schenkt koperrood en er ontwikkelt zich slechts een kleine schuimkraag die even snel verdwijnt als hij verschenen was. In de geur zit een aroma van zure appels, maar tegelijkertijd is er ook een zoete zweem te bemerken. De smaak wijkt in zoverre maar weinig af van de geur, want de smaak die primair opvalt, is die van appelstroop. Het bier geeft een lekker zoete smaak op de tong, terwijl toch de zure nasmaak niet geheel achterwege blijft. Overall een erg plezierig biertje.

Er werd vervolgd met de Croy Dubbel, een bier met historie. In de 19e eeuw een van de bekendere bieren van Noord-Brabant, maar uitgestorven nadat de brouwer besloot ermee op te houden. In 2004 werd er echter een doorstart gemaakt met dit bier en het is nu weer in enkele zaken te verkrijgen. Het bruinrode bier creëert een iele, dunne schuimkraag en geurt naar gras en aarde. Bij de eerste slok is de warmte van de alcohol duidelijk voelbaar, een aangename gloed werkt zijn weg naar boven terug. Daarnaast zijn er accenten van gebrande mout en ijzer te bemerken. Dit robuuste bier is zeker niet verkeerd, maar het zal niet hoog op mijn favorietenlijstjes terecht komen.

Tot slot de Maredsous Brune. Ik was al bekend met de Tripel-variant (die overigens nog niet op deze blog staat), maar de Brune kende ik nog niet. Ook dit bier schenkt bruinrood, met een frêle schuimkraag en met maar erg weinig carbonatie. Ironisch genoeg schonk mijn buurman tegelijkertijd een Gouden Carolus Classic in, maar toen beide glazen naast elkaar stonden, leek het sprekend alsof beide glazen dezelfde drank bevatten. Het was echter op basis van smaak wel duidelijk dat de inhoud van beide glazen wezenlijk verschilde. De Maredsous rook namelijk erg zoet en fruitig, erg anders dan ik gewend ben. Aardbei en framboos waren de dominerende geuren. Deze geuren kwamen ook nadrukkelijk terug in het smaakpalet van dit bier, waarbij vooral de aardbei prominent aanwezig was. Toch heeft het ook een wat aardsere bite, die het geheel niet te zoet maakt. Een degelijk bier.

Hiermee kwam het proefgedeelte van de borrel ten einde. Een mooi evenement om eens bij te zijn, toch eens het authentieke karakter van de Salon meegemaakt. Die kan afgevinkt worden.

Y.Zonneveld, 11-01-2011

Terug naar de hoofdpagina

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: