h1

Nummer 50

Venloosch Alt, 5%, Bierbrouwerij Lindeboom te Neer
Rodenbach 2007 Vintage Oak Aged Ale, 7%, Brouwerij Rodenbach N.V. te Roeselare

Na een kleine drie maanden proeven is deze blog al aanzienlijk gegroeid en heeft al een respectabel aantal bieren de smaakpapillen van de recensenten mogen testen. Het gaat ondertussen in zo’n rap tempo, dat bier 50 al bijna gerecenseerd is. Sterker nog, in deze recensie zullen bieren 49 en 50 van de blog aan bod gaan komen! Voor deze proefsessie kwamen Yoran en Frank bij elkaar voordat ze naar de verjaardag van de GKL zouden afreizen. Speciaal voor deze gelegenheid zijn de bieren zorgvuldig geselecteerd en na afweging is op nummer 49 terechtgekomen het Venloosch Alt.

Zoals de naam het al doet vermoeden, is Venloosch Alt een altbier. Dit bier wordt normaal gesproken alleen gebrouwen in de regio rondom Düsseldorf en Venloosch Alt is dan ook het enige Nederlandse altbier. Het schenkt mooi rood-amberig met een dikke moussekraag. De textuur is vrij waterig en het aroma doet aan een vreemd soort zoete roest denken. Verrassend en het belooft weinig bijzonders. Dat blijkt ook als het bier eenmaal gedronken wordt. Een veredelde sjoes, vindt Frank hiervan, eraan toevoegend dat er wel nog een hint van karamel te bespeuren is. Het drinkt daarentegen wel lekker makkelijk weg, waardoor dit bier een prima alternatief zou zijn voor een pilsener op een avondje uit.

De Alt wordt gemoedelijk opgedronken en dat brengt ons bij de nummer 50. Het is een echt bijzondere fles, namelijk de Rodenbach 2007 Vintage Oak Aged Ale, waarvan slechts zo’n 10.000 in België en Nederland verkocht zijn. Dat belooft dus wat voor dit zure Vlaamse roodbier. Twee jaar gerijpt op eikenhout en nu dan eindelijk gedegusteerd na nog wat extra rijping op de fles. Het oogt appetijtelijk en het smaakt vervolgens ook net zo. Licht zuur, zoals verwacht, en zeer fruitig. Braam, meloen, zure kers…ze assembleren allemaal tot een goed uitgekiende fruitsensatie. Ook zit er iets in dat op balsamico-azijn doet lijken. In de afdronk doet het denken aan een droge, rode wijn, waarmee het geheel subtiel afgewerkt wordt.

Een schitterend bier om de vijftigste publicatie op onze bierblog mee te vullen, dat moge duidelijk zijn. Op naar de honderd!

F.J.L. Heutz & Y. Zonneveld, 14-03-‘11

Terug naar de hoofdpagina 

Advertenties

One comment

  1. インソールを靴から出して足にあててサイズを見ており、なるほど☆と感心しました。 ノースフェイス ボストンバッグGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: