h1

Toeptionary

Het officiële toepwoordenboek der ST’ers.

Addie-principe (het ~, -s) Het principe waarbij eerst de slag wordt afgegeven, om vervolgens teruggepakt te worden door dezelfde speler.

Arno-gevecht (het ~, -en) Zie Peltgevecht

Bufkes (de ~, {ev}) Limburgse broodjesspeciaalzaak en hoofdverkooppunt van werrem sjink en de vele andere lekkerste ambachtelijke en Bourgondische producten. Het woord ‘Bufkes’ stamt uit het Belgisch-Limburgs dialect, waar het een lekker hapje of een lekker tussendoortje betekent.

Dennis (bn) Zie Lelijk.

Fluiten (ww) De handeling die uitgevoerd dient te worden indien een speler 3 boeren of 3 tienen in zijn hand heeft. Indien een speler 4 tienen heeft, dient er staand gefloten te worden.

Klassement (het ~, -en) De door Frank bijgehouden ranking die bepaald wordt door het gespeelde aantal losse potjes.

Klassementspotje (het ~, -s) Een wedstrijdje toepen dat meetelt voor het klassement.

Klieje (de ~, {mv}) De Limburgse benaming voor klaveren.

Kloppen (ww) De actie die uitgevoert dient te worden als een speler de inzet wil verhogen. Dit gebeurt door op de speeltafel met de gebalde vuist te kloppen. Andere spelers kunnen dan aangeven of ze willen passen of meegaan.

Koningstoep (de ~, {ev}) Beslissingsronde die gespeeld wordt als alle nog over zijnde spelers op Arno staan. Hierbij krijgt iedere speler 8 kaarten.

Lelijk (bn) Het hebben van belachelijk veel geluk, tot irritatie van andere spelers.

Meegaan (ww) Doorspelen nadat iemand anders geklopt heeft.

Op Arno staan (ww) Het fenomeen waarbij desbetreffende speler slechts 1 punt van de nederlaag verwijderd is. Geldt niet voor Arno

Op Pelt staan (ww) Zie Op Arno Staan. Geldt alleen voor Arno.

Passen (ww) Het niet verder spelen zodra er geklopt wordt.

Peltgevecht (het ~, -en) Een duel tussen meerdere spelers die tegelijkertijd op Arno staan.

Steekbeer (de ~, -beren) Persoon die steekt.

Steken (ww) Het bereidwillig dusdanig schudden van de kaarten, dat ze in jouw voordeel gedeeld worden.

Tactisch TreinToepToernooi (het ~, -en) Een toepwedstrijd gespeeld in de trein.

Toep (de ~, {ev}) Bij het hebben van drie gelijke kaarten mag een speler zijn vierde kaart inwisselen voor de bovenste kaart op de stapel. Indien hierdoor een setje van 4 dezelfde kaarten wordt verkregen, wint de speler de hand met een zogenoemde Toep. Deze spelregel wordt alleen gehanteerd tijdens een onofficieel potje en is verboden tijdens een klassements- of toernooipotje, dit tot groot ongenoegen van Martin.

Toepen (ww) Het spel waarbij de laatste hand gewonnen dient te worden. Iedere speler krijgt vier kaarten, variërend van boer, vrouw, heer, aas, 7, 8, 9, 10 (in volgorde van hoogte, de 10 is het hoogst), die gekaart moeten worden. Er moet altijd kleur bekend worden. Als men de inzet wil verhogen, kan er geklopt worden (Zie Kloppen).

Toeptoernooi (het ~, -en) Een wedstrijd van tenminste twee rondes, waarbij eerst voorrondes gespeeld worden om te bepalen wie er aan de winnaarstafel en wie er aan de verliezerstafel mag spelen. Er worden punten gegeven aan de nummer 1 t/m 8, met als puntentelling 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Iedere speler die buiten de top 8 valt, krijgt 0 punten.

Trekaap (de ~, -apen) Een speler die een hoge kaart trekt bij een andere speler. Zie ook Trekken.

Trekken (ww) Het een andere speler te verplichten tot het spelen van zijn enige hoge kaart door te openen of na te kaarten met de verkeerde kaart, waardoor die persoon vrijwel direct kansloos voor het winnen van de hand. De speler die trekt, wordt over het algemeen uitgemaakt voor trekaap.

Van Hoof-constante (de ~, -s/-n) De Van Hoof-constante is een getal dat 0 nadert naarmate het aantal gespeelde potjes toepen stijgt. Dit getal wordt geassocieerd met het winstpercentage van Arno, om niet geheel onduidelijke reden. Voor de wiskundige verklaring van de Van Hoof-constante klikt men hier.

Werrem Sjink (de ~, -e) Een Limburgse delicatesse, geserveerd op een overheerlijk stokbroodje bij de Limburgse broodjesspeciaalzaak Bufkes. De ideale voorbereidingsmaaltijd op kaarten.

Zaat Tactisch TreinToepToernooi (het ~, -en) Hetzelfde als een Tactisch TreinToepToernooi, echter gespeeld na een bezoek aan de F.O.R.T. Pie Debye of een ander feest.

Advertenties
%d bloggers liken dit: